Kalau anda dijemput untuk sebuah majlis perkahwinan, anda perlu mendapat pakaian bergaya untuk upacara tersebut.

Aturan pakaian perkahwinan Barat agak terhad. Walau bagaimanapun, pelbagai budaya di Malaysia memberi pilihan pelbagai baju tradisional yang berbeza. Kami telah mengumpulkan senarai baju tradisional Melayu yang akan membuatkan anda kelihatan sempurna untuk majlis itu!

Kalau anda dijemput untuk sebuah majlis perkahwinan, anda perlu mendapat pakaian bergaya untuk upacara tersebut.

Aturan pakaian perkahwinan Barat agak terhad. Walau bagaimanapun, pelbagai budaya di Malaysia memberi pilihan pelbagai baju tradisional yang berbeza. Kami telah mengumpulkan senarai baju tradisional Melayu yang akan membuatkan anda kelihatan sempurna untuk majlis itu!

Baju Kurung

Baju kurung adalah salah satu pakaian tradisional yang paling popular dipakai di perkahwinan, untuk sebab yang kukuh. Pakaian ini adalah cantik dan bertutup aurat untuk sebarang majlis perkahwinan. Jika anda ingin menghadiri majlis perkahwinan dengan pakaian yang elegan, jom tengok pelbagai jenis baju kurung ini.

Baju Kurung Teluk Belanga

Stail baju kurung ini berasal dari Johor dan menampilkan kolar bulat dengan satu butang sahaja. Ia menampilkan reka bentuk anggun dengan corak bunga-bungaan dan sulaman yang cantik untuk menambahkan sedikit bling. Gaya ini direka dengan potongan ikan duyung yang menyanjung bentuk badan anda sambil menutup aurat.

Baju Kurung Cekak Musang

Baju kurung cekak musang tradisional merupakan gaya popular yang dipakai oleh wanita. Baju ini mempunyai gaya serupa dengan teluk belanga, tetapi mempunyai stail kolar yang berbeza. Ia mempunyai kolar mandarin dengan dua hingga tiga butang di bahagian tengah. Kain ini biasanya diperbuat daripada fabrik ringan, jadi ia sesuai untuk dipakai di tempat dalaman atau luaran.

Baju Kurung Kedah

Baju kurung Kedah ini mempunyai potongan di bahagian lengan baju yang lebih singkat dari baju kurung lain. Bahagian leher baju ini ada lubang berbentuk bulat dan tidak mempunyai sebarang kancing. Baju kurung ini lebih longgar daripada stail lain yang lebih ketat. Walaupun ia lebih longgar, ia tidak menghilangkan gaya kerana ia masih sesuai dipakai untuk perkahwinan.

Baju Kurung Moden

Baju kurung moden menggabungkan gaya baru dengan gaya tradisional. Terdapat banyak gaya unik baju kurung ini yang anda boleh dapatkan satu untuk memenuhi sebarang gaya dan majlis. Pakaian ini juga menampilkan reka bentuk renda bunga yang cantik, pad bahu untuk memberikan anda bingkai yang lebih luas, dan sesetengah jenama juga termasuk manik Swarovski!

Baju Melayu

Ketika memilih pakaian lelaki untuk majlis perkahwinan, baju melayu sentiasa sesuai. Reka bentuknya yang anggung pasti akan membuatkan anda menonjol daripada orang ramai

Baju Melayu Teluk Belanga

Baju melayu mempunyai gaya asas yang sama tetapi mempunyai ciri-ciri yang berbeza, terutamanya dengan gaya kolar yang berbeza. Baju melayu teluk belanga mempunyai satu kancing sahaja, dengan garis leher tulang belut. Ia juga biasanya dipakai dengan kain sampin di bawah bahagian atas, untuk penampilan yang lebih kasual.

Baju Melayu Cekak Musang

Baju melayu cekak musang mempunyai lima butang di bahagian tengah dan dipakai untuk majlis lebih formal daripada teluk belanga. Orang yang memakai juga memasukkan bahagian atas mereka ke dalam kain sampin. Anda boleh menambah gaya anda dengan memakai songkok bergantung kepada aturan pakaian majlis.

Baju Kebaya

Jika anda bukan peminat baju kurung, baju kebaya adalah alternatif yang sempurna. Kombinasi baju kebaya dengan sarong tradisional ini akan menjadi kemuncak di mana-mana perkahwinan.

Baju Kebaya Moden

Baju kebaya adalah pakaian yang bergaya sambil sopan. Ia dilengkapi dengan garis leher yang tinggi dengan potongan ikan duyung yang menyanjung bentuk badan anda. Kadangkala, mereka menampilkan renda yang rumit dan sulaman yang menakjubkan untuk menyerlahkan anda. Baju kebaya moden menggabungkan tradisi dengan gaya moden yang sesuai untuk sesiapa sahaja yang ingin berasa yakin dan bergaya.

Baju Belah Kebaya Panjang

Gaya baju kebaya ini berasal dari Johor dan merupakan baju berlengan panjang dengan bahagian dada berbelah yang ditutup dengan butang atau kerongsang. Seperti namanya, lengan terbelah ke bawah tetapi masih mengekang bahagian badan dan mengekalkan kesopanan. Ia berbelah dan berlipat di bahagian hadapan, biasanya dipakai untuk majlis rasmi seperti perkahwinan dan perhimpunan sosial yang lain.

Jadi, adakah anda sudah bersedia untuk berpakaian bergaya untuk musim perkahwinan ini? Terdapat begitu banyak baju tradisional Melayu yang cantik dan menyeronokkan untuk dipilih untuk menandakan majlis perkahwinan yang meriah.

Verified by MonsterInsights